Jurnal de Rumânia

Iulia MOTOC: triumful profesionalismului şi al moralităţii!

În sfârşit astăzi o veste bună pentru România prin alegerea judecătoarei Iulia Motoc la CEDO pentru o perioadă de 9 ani, alegere prin care se confirmă corectitudinea, acurateţea şi profesionalismul deciziilor la nivelul Consiliului Europei, acolo unde interesele meschine şi favorurile politice sunt excluse, acolo unde primează calitatea umană şi profesională.

Citeste mai mult: adev.ro/mu08s7

articol publicat initial pe Bloguri Adevarul la 1 oct 2013

În sfârşit astăzi o veste bună pentru România prin alegerea judecătoarei Iulia Motoc la CEDO pentru o perioadă de 9 ani, alegere prin care se confirmă corectitudinea, acurateţea şi profesionalismul deciziilor la nivelul Consiliului Europei, acolo unde interesele meschine şi favorurile politice sunt excluse, acolo unde primează calitatea umană şi profesională.

646x404

Numărul mari de voturi primite (132) în comparaţie cu cele 10 pentru judecătorul Panţîru şi 7 pentru judecătorul Streteanu, această delimitare precisă, ne dovedeşte extrem de limpede că nu a fost niciun dubiu în alegerea doamnei Motoc de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg. Spre onoarea nostră candidatura domniei sale s-a bucurat de o poziţie valoroasă cu desăvârşire. S-a distanţat în mod evident prin pregătirea profesională şi experienţa de judecător la instituţiile de prestigiu din Europa şi America.

Aşa cum se arată în decizie, candidatura judecătoarei Motoc a fost pe drept cuvânt „cea mai calificată candidatură”. Este o lecţie pentru România şi un semn de avertizare pentru instituţiile esenţiale ale ţării nostre şi mai ales pentru politicieni. Constat pe zi ce trece că din păcate România încă ar trăi într-o epocă uitată a Evului Mediu. Drept dovadă stă ruşinosul aviz negativ dat de comisiile juridice ale Parlamentului României în 26 iunie, aviz ce a venit pe aceeaşi traiectorie cu campania murdară desfăşurată în mod repetat şi nedrept de diverse publicaţii şi televiziuni de-a lungul ultimilor doi ani.

Într-un mod lipsit de orice etică jurnalistică diverse personaje comentau vulgar, atacau şi batjocoreau în platourile unor televiziuni de la aspecte personale din viaţa distinsei judecătoare până la ţinută la evenimente sau pasiunea pentru literatură.

A fost condamnabilă şi sper să nu se mai repete acea denigrare adusă persoanei Iulia Motoc care a ocupat încă din 2010 funcţia de judecător la Curtea Constituţională în zilele în care se vota suspendarea preşedintelui. Ori, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei iar jignirile şi atacurile aduse unui judecător al acestei instituţii de maximă importanţă pentru statul democratic sunt de fapt atacuri asupra instituţiei însăşi. De o ruşine fără margini pentru noi a fost intervenţia instituţiilor europene print apelul lor la actorii politici din România de a respecta deciziile Curţii Constituţionale. Adică alţii să ne poarte de grijă?

Aşa cum se defineşte, Curtea Constituţională, „este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, independentă faţă de orice altă autoritate publică” iar ponegrirea judecătoarei Iulia Motoc a însemnat de fapt ponegrirea Constituţiei României, a democraţiei şi a statului de drept. Sper ca răufăcătorii să nu scape basma curată!

Să luăm seama că doamna Motoc, a început ca judecător în ţară (Bucureşti) şi a continuat pe plan internaţional, să amintesc aici doar funcţia de Vice-Preşedinte al Comitetului pentru Drepturile Omului, reprezentant al României la Organizaţia Naţiunilor Unite (2010-2012) sau cea de Raportor Special al ONU pentru drepturile omului, s-a remarcat şi printr-o pregătire şi activitate academică de înaltă ţinută, întâi prin studiile serioase de drept şi filosofie, în România şi în Franţa, obţinând titlul de doctor în drept internaţional (Universitatea „Paul Cézanne” Aix – Marseille III, 1996) şi doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, 1999) iar în prezent este profesor universitar şi conducător de doctorat la Facultatea de Ştiinţe Politice (Universitatea din Bucureşti) şi totodată director al masterului european în drepturile omului de la Veneţia. Domnia sa, o însemnată profesionistă în ale Dreptului a dobândit şi excelenţa în cercetarea ştiinţifică fiind autoare a unor publicaţii (cărţi şi studii) importante de drept internaţional, drept european, drept constituţional, drepturile omului, democraţie şi a zeci de articole publicate de edituri de înalt prestigiu precum Oxford University Press.

Este omul de care România şi fiecare român ar trebui să fie mândru. Este dovada că onoarea şi demnitatea, moralitatea, integritatea şi profesionalismul pot triumfa. Este lecţia la care trebuie să medităm. 132 de demnitari ai Consiliului Europei nu pot fi corupţi şi nici acuzaţi de vreun păcat. Am certitudinea că numirea domniei sale la CEDO înseamnă un punct în plus pentru România, pentru că a trimis unul dintre cei mai importanţi experţi la nivel mondial să ne reprezinte şi este încă o bilă albă pentru Justiţia din România, un model pentru toţi tinerii ce doresc o carieră în Justiţie şi pentru toţi avocaţii şi judecătorii români. Personal sunt extrem de onorat şi încântat şi-mi întăresc credinţa în viitorul ţării noastre !

PACE elects Iulia Antoanella Motoc judge of the ECHR with respect to Romania

The Council of Europe Parliamentary Assembly (PACE) meeting this week in plenary session in Strasbourg, today elected Iulia Antoanella Motoc as judge to the European Court of Human Rights (ECHR) with respect to Romania.

Ms Motoc, having obtained an absolute majority of votes cast, is elected a judge of the ECHR for a term of office of 9 years which shall commence as from 17 December 2013, or in any event no later than three months after her election.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s