GANDURI DE LA OXFORD...

Excelenţă academică: Stanford şi Cambridge la Bucureşti. Liga Studenţilor Români din Străinătate FACE. Statul TACE!

Excelenţă academică: Stanford şi Cambridge la Bucureşti. Liga Studenţilor Români din Străinătate FACE. Statul TACE!

Am participat pentru a treia oară consecutiv la Gala anuală a LSRS desfăşurată marţi seara, 8 ianuarie, într-un cadru de excepţie la Palatul Parlamentului (http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-2013/). Evenimentul a adunat peste 800 de invitaţi de la academicieni, miniştri români şi diplomaţi străini la studenţi din ţară şi de pretutindeni şi pentru aproape 4 ore ne-a oferit prilejul întâlnirii cu minţi şi suflete unice. O altă Românie! Demnă şi iubitoare! GalaLSRS2013-Silviu_Pal-6005_tn Printre vorbitori s-au numărat: Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, medicul Raed Arafat, olimpica Gabriela Szabo, jurnalistul Emil Hurezeanu, diplomatul Bogdan Aurescu şi actorul George Ivaşcu. G

Ce s-a premiat la Gala LSRS 2013?

Gala recunoaşte şi premiază anual meritele studenţilor români de top din Europa, America şi alte continente, în ştiinţă şi artă. Printre românii premiaţi s-au aflat Gruia Bădescu doctorand la Cambridge în arhitectură, Horia Mania, matematicianul de la Princeton, iar Sergiu Paşca, doctorand la Stanford, medic şi cercetător în neurobiologia autismului a luat premiul cel mare. De ei România nu a auzit. A trebuit ca tot cei plecaţi, colegii lor, tinerii din această ligă să îi recomande ţării. Concret: imediat a doua zi primarul Aiudului a declarat că îl va propune pe Sergiu pentru titlul de cetăţean de onoare al urbei. În discursul său Sergiu îndemna „sper să înţelegem cât mai repede că cercetarea nu este un lux, sau un moft, ci o investiţie naţională şi progresul sustenabil va veni de aici”. Sergiu ştie! Statului nu-i pasă.

Ce scop are LSRS?

Tinerii în urma unei competiţii dure şi anevoioasă pleacă din România pentru a se dezvolta profesional în centre de excelenţă ale acestei lumi, pentru a face cercetare mondială, pentru a-şi atinge ţeluri noi şi croi drumuri frumoase în viaţă şi o fac iată la cel mai înalt nivel. Dar plecarea lor nu înseamnă părăsire. Ei se orientează întotdeauna spre casă, îşi iubesc ţara, o ajută şi mulţi vor să se întoarcă acasă. Ori Liga facilitează întâi accederea la cele mai importante universităţi din lume, apoi reprezentarea lor acolo şi în final demersul reorientării şi reîntoarcerii lor spre/în România pentru a „pune umărul la ridicarea României”. Într-un gest simbolic pentru „Ridicarea României” toţi cei 800 de invitaţi din sala C.A. Rosetti s-au ridicat în picioare ca răspuns la apelul preşedintelui LSRS, domnul Sebastian Burduja (ex-student la Harvard şi Stanford). Domnia sa permanent insista public: „Tinerii sunt o resursă strategică pentru dezvoltarea României” (şi o să vedem de ce în rândurile de mai jos) . Viitorul României este al tinerilor de azi! Şi tot el face un apel constant de 4 ani către toate instituţiile statului rezumat în cuvintele „Primiţi-ne acasă! Daţi-ne o şansă!”.

G

Ce a făcut LSRS?

LSRS este un ONG tânăr dar nu mic. Născut exclusiv din gândurile pozitive a 3 tineri şi din forţa voluntariatului în 4 ani de viaţă a ajuns să numere peste 7.500 de membri în întreaga lume. Trăieşte datorită devotamentului, muncii şi spiritului de unitate şi solidaritate a peste 200 de voluntari activi din cele 30 de filiale din 55 de ţări de pe toate continentele, însumând aproape 500.000 de ore de muncă. LSRS a încheiat 300 de parteneriate cu diverse instituţii publice şi private şi în permanenţă colaborează cu ambasadele României, filialele ICR-ului, ong-urile româneşti,etc prilejuind românilor o viaţă mai plăcută departe de casă şi clădind o imagine mai bună României.

Prin proiectul CAESAR, LSRS, a adunat până în prezent 850 de experţi în dialog şi colaborare. În vara anului 2011, 300 de experţi, grupaţi în zece grupuri de la economie la artă de-a lungul a trei zile de dezbateri au elaborat un document de 134 de pagini ce cuprinde o viziune de dezvoltare naţională pentru România 2030. Documentul a fost înaintat tuturor instituţilor statului începând cu Preşedintele României (http://romania-juna.eu/files/2011/09/programul-romania-juna-2030.pdf ).

Ce au făcut alţii?

LSRS a oferit încredere şi a primit sprijinul unor instituţii importante precum Academia Română, Banca Naţională a României, Senatul României, Televiziunea Română, a primit sprijinul financiar al sponsorilor dar mai ales a primit dragostea şi respectul oamenilor de rând. LSRS a primit critici şi reticenţă, a fost tratată cu superioritate, agresivitate şi minciună. Vă dau un exemplu.

Preşedintele României

Preşedintele României a fost prezent la Gala de anul trecut a LSRS alături de ministrul de externe, preşedintele senatului şi alţi demnitari. După un discurs de vreo 45 de minute LSRS a primit din partea Şefului Statului în mod pur verbal sprijinul său şi o promisiune publică. Citez „Sunt gata să angajez fără concurs doar în baza diplomei de absolvent de facultate din străinătate 3 tineri pe funcţii de consilier de stat” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11125227-basescu-catre-studentii romani-dinstrainatate-trei-posturi-libere-consilier-invit-aplicati-pentru-ele-salariul-nivel secretar-stat program-lejer-vii-9-nu-stii-cind-pleci.htm

După 1 an de zile de la acea promisiune transmisă public de toate televiziunile cuvântul Preşedintelui României făcut public în faţa a sute de studenţi şi milioane de români s-a dovedit a fi fals. Şi exemplele negative pot continua.

G

Ce poate să facă LSRS?

LSRS este neoficial un „minister de externe fără fonduri publice” dar de o eficienţă maximă prin credibilitatea şi demnitatea ambasadorilor, a acestor tineri studenţi şi prin seriozitatea proiectelor lor. Tinerii studenţi din diaspora sunt formatori de opinie cinstiţi pentru că au calităţi umane speciale, sunt buni academici şi au sufletul pur. Ei pot spăla păcatele infractorilor români şi pot înălţa România în ochii Occidentului.

Mai mult: cel mai recent document elaborat şi lansat tot la Gala de LSRS prin dl Burduja este SMART-Diaspora: Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora: „o propunere de politică publică ce are ca scop valorificarea potenţialului strategic al tinerilor înalt calificaţi de peste hotare şi facilitarea contribuţiei lor la dezvoltarea economică şi socială a României”. Documentul conţine viziune, propuneri, măsuri, exemple de bune practici ale altor state („brain gain”, Polonia, Ungaria, SUA, etc), analize, implicaţii juridice şi bugetare. Obiectivele strategice implică promovarea României ca destinaţie pentru carieră, angajarea de profesionişti în instituţiile statului şi în privat şi consolidarea legăturilor cu diaspora şi partenerii externi.

Implementarea ar însemna ca pe o perioadă de 3 ani cel puţin 3.000 de tineri din cei aproape 40.000 să fie angajaţi în România şi crearea unei relaţii de succes cu cel puţin 1.000 de experţi din diaspora. Impactul schimbării s-ar observa în 3-5 ani. Documentul poate fi regăsit aici: http://gala.lsrs.ro/files/2013/01/SMART-Diaspora.pdf

În final, dacă tinerii români din străinătate gândesc şi lucrează neîntrerupt, dacă fac ceva pentru România de aici, din străinătate şi rezultatele lor se observă din miile de pagini de rapoarte, din proiecte şi mai ales din preţuirea pe care mentorii şi colaboratorii lor străini le o oferă, vreau să închei şi să fiu de acord cu afirmaţia ultimă din discursul dlui Emil Hurezeanu de la Gala LSRS:„ În cazul lor a sosit momentul ca ŢARA să facă pentru ei”.

Addenda:

Premiul pentru intreaga cariera In Memoriam Mihai Patrascu a fost acordat mamei sale din mana dlui Emil Hurezeanu. Mihai Patrascu, este romanul care a primit cele mai multe medalii la Olimpiada internaţională de Informatică şi printre primii 20 de câştigători din lume 4 medalii de aur şi 3 de argint. Mihai şi-a dobândit titlul de doctor într-un singur an, cu cea mai bună teză de doctorat la Massachusetts Institute of Technology. A predat la MIT, Berkeley şi Copenhaga şi a publicat 47 de lucrări de informatică teoretică care au acumulat peste 600 de citări. Mihai s-a stins din viaţa în 5 iunie 2012, la vârsta de 29 de ani, din cauza unui cancer la creier. Boala a atacat ce avea Mihai mai bun in el!

Mihai Patraşcu a fost intrebat de un reporter: „Care este secretul reuşitei la concursuri şi in cercetare? R: Cred că ce face diferenta la un nivel inalt e atitudinea personală. In mod constant sunt oameni pe care îi consider mai destepti decat mine dar eu eram mai hotarat sa castig, lucram mai mult cand trebuia sa lucrez, ma relaxam mai mult cand trebuia sa me relaxez.”(Mihai Patrascu, 1982-2012, geniu in informatică)

RIP GalaLSRS2013-Silviu_Pal-6060_tnggMihai, Oxford, 10 ian 2013

 

GmihaiGalaLSRS2013-Silviu_Pal-6012_tn

Reclame

6 gânduri despre „Excelenţă academică: Stanford şi Cambridge la Bucureşti. Liga Studenţilor Români din Străinătate FACE. Statul TACE!

  1. Excelent articol, Mihai. Informatiile de aici ar trebui sa ne intereseze pe toti. Din pacate, statul roman – si aici nu ma refer la vreo entitate extramundana si nedefinita, ci la persoanele care conduc institutii ale statului si ale sistemului de invatamant – nu recompenseaza, nu finanteaza si nu sprijina cercetarea ci doar un surogat care nu face altceva decat sa adanceasca aceasta criza. Felicitari pentru tot ce faci si succes. om

  2. Frumos si necesar material in special pentru societatea romana. Te felicit! Astept sa citesc cat mai mult din blog si te asteptam cu materiale cel putin la fel de bune. Pentru si mai multa inspiratie, te rog frumos sa arunci un ochi si peste blogul meu, cand ai timp, lasadu-mi un comentariu critic si constructiv. Cu stima, Radu Puspana

  3. Buna ziua,
    Am citit articolul din adevarul despre ,,capacitatea preoteasca”…Felicitarii!…Esti direct sincer si real…Voi fi atent la fiecare articol pe care il vei scrie….Articolul respectiv mi-a schimbat directia si mai ales credibilitatea in unele personaje eccleziastice….Sper sa ne cunoastem fata in fata…Iti doresc mult succes si nu uita sa cresti la fel de frumos si de interesant in toate activitatile tale..Cu stima LDP

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s