10 MARI SIBIENI

VASILE CHIRA LA 50 DE ANI !!!

Vasile Chira la 50 de ani!

MEMENTO HOMO QUIA PULVIS ES ET IN PULVEREM REVERTERIS

Va multumesc tuturor celor care m-ati felicitat insa va sunt infinit recunoscator acelora care n-ati facut-o. Nu e o bucurie sa implinesti 50 de ani, sa vezi cum miliardele de ani lumina care te distantau in copilarie si adolescenta de momentul mortii – acest scandal ontologic ,mizer si inelegant, care nu face cinste omului si cu atat mai putin lui Dumnezeu – se transforma in nano- sau picosecunde.

Acesta era mesajul adresat de filosoful, scriitorul si profesorul Vasile Chira sutelor de cunoscuti care i-au trimes urari si felicitari in ziua in care a implinit 50 de ani! Unii ar zice “frumoasa varsta!” insa pentru domnia sa, anii, gandindu-i filosofic, adica cioranian, in perspectiva mortii, a trecerii, nu sunt prilej de bucurie. O fiinta care se aproprie cu fiecare ceas si zi si an de sfarsitul existentei sale cum ar putea “sa-si invite prietenii si lautarii pentru a-si sarbatori propria ruina biologica?” Indemn spre meditatie! Oamenii se bucura in naivitatea lor insa fiecare clipa pare a fi inca un pas spre cimitir!

Nascut la 7 noiembrie 1962 in zodia lui Camus, Malraux, Dostoievsky sau C.S.Lewis, in Maramures, in acea inima sacra si pura a Romaniei cu traditii stravechi, scolit la Cluj-Napoca si Sibiu, Vasile Chira, doctor in filosofie cu o teza depre Emil Cioran, licentiat in teologie la Sibiu si filosofie la Cluj, a studiat si medicina, literele si etnologia, a fost profesor la Cluj iar de 13 ani este profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu. A devenit de-a lungul zecilor de ani mentorul a sute de studenti teologi petrecandu-si cea mai mare parte din timpul sau indrumand si ajutand fiecare student. Pentru daruirea si aproprierea sa de tanarul in devenire, de studentul confuz si insetat de cunoastere, a primit diploma de profesor Bologna! Iubitor de Cuvant, Doctus cum libro, de lectura si cultura si obsedat de interogatii metafizice eterne, el neadormitul geniu, isi creioneaza noptile cu randuri si versuri catre Divinitate! Membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu, scrie literatura nu pentru comert si librarii ci pentru Bibliotecile Dumnezeului Ascuns! Este pasionat de filosofia antica, medievala si moderna, literatura si muzica clasica, teologie si psihoterapie si multe alte teme inalte.

Este un om puternic si totodata sensibil sau hipersensibil, atent la fiecare suferinta cosmica, la orice frunza cazuta in toamna, la orice lacrima a unui prunc sau o durere a unui batran. Este autor de poeme inchinate bolilor si suferintelor si de romane cu teme metafizice! “Orologiul” apocaliptic publicat la Editura Dacia este o lucrare cu profund rost filosofic si teologic! Este autor de lucrari academice, cunoscator al limbilor clasice, aproape uitate astazi, patrunde intelesurile fiecarei silabe grecesti din textele vechi! Are o activitate literara, filosofica, teologica si publicistica demna de intreaga pretuire!

Dar mai mult Vasile Chira este un om nepretuit, un ascet intru spirit, o inima mare, de o noblete sufleteasca unica! El este un prieten cu calitati morale fara seaman. Am fost binecuvantat sa-l intalnesc, sa primesc invatatura, sfaturile si marturiile dragostei sale! Nu-i voi ura “La Multi Ani” pentru ca nu isi doreste dar tin cu draga inima sa-mi exprim intreaga si aleasa mea recunostinta pentru acest om de mare pret al comunitatii academice sibiene! Si sper ca Sibiul sa-I fie recunoscator nu aici ci in aeternam!

Semper fidelis, Mihai Copaceanu, Oxford, 7 noiembrie a.d. 2012

Reclame

3 gânduri despre „VASILE CHIRA LA 50 DE ANI !!!

  1. Parca tot ce gandesc eu cu privire la oamenii de genu devine fad. Copilaria mea a fost presarata cu povestioare despre oameni de genul, iar deseori ma gandesc la cei pe care nu am avut ocazia sa ii intalnesc ca fiind prieteni vechi. A vorbi despre cei pe care ii admiram, pare pentru multi o lingusala, deseori ma intrebam care este atitudinea potrivita (si e clar ca este vorba de pastrarea unui echilibru), insa nu de putine ori cuvintele scrise/ vorbele spuse cu privire la faptele unuia sau celuilalt, au avut un impact. Nu mare, dar incurajator si imbucurator. Diferenta dintre valoare si nonvaloare, apare, dupa mine, cand ne punem capul pe perna si ne bucuram ca suntem noi. Pe omul acesta nu il stiam pentru ca putini sunt cei care vorbesc de el, iar la aceasta se mai adauga si dramul ala de ignoranta ce ramane indiferent de incercari…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s