Jurnal de Rumânia

1 mai 2012 Cioran, Goga, Noica, Şaguna….Cultura la români!

1 mai 2012 Cioran, Goga, Noica, Şaguna….Cultura la români!

Am renuntat astăzi la hotararea de a merge impreuna cu pretenii la gratar, ca de 1 mai, adică mici şi bere…

M-am urcat in automobil şi pe la orele amiezii am pornit incet spre imprejurimile Sibiului….Prima oprire la Răşinari, primul sat spre Paltinis, la 5 minute de Sibiu spre munte….M-am indreptat spre casa in care s-a născut şi a trăit primii ani ai copilăriei filosoful nostru occidental EMIL CIORAN (1911-1995).  Casa era închisă. NU SE POATE VIZITA.

O vecină s-a apropriat şi am început o discutie “Vin şi din Bucureşti dar nu deschide, maică. După ce a murit bătrâna, care locuia în casă, au venit nişte franceji să o cumpere. Dar domnu, care e secretar la primărie le-a cerut 3 miliarde. Vroiau să o facă muzeu. Nu au avut atâţia bani.”

Fotografiez, vorbesc cu un puşti în straie şi plec întrebând-o cum ajung la casa OCTAVIAN GOGA (1881-1938), poetul pătimirii noastre, prim ministrul? “ Uite acolo, maică, faci la dreaptă, o să vezi că ii scris”. Era la 100 de m, dar abia am zărit placa. Şi de astă dată casa NU SE POATE VIZITA. Ba chiar eşti ameninţat că o alarmă va suna la politie în caz de insistente???

Urc încet spre Păltiniş, nu mă uit la cetăţencele în sutiene ce şedeau la soare, admir pădurile de brazi, ajung la Schit, mă închin în Biserică şi mă opresc la mormântul lui CONSTANTIN NOICA (1909-1987), filosoful.. Apoi pornesc spre cabana numărul 12 în care a locuit în ultimii ani de viaţă, acolo într-o mansardă când iarna apa îngheţa în vase. Şi de astă dată, casa NU SE POATE VIZITA. Bineînţeles, e încuiată. După puţin timp cobor muntele, zăresc două vile uriaşe şi un hotel (e al Mitropoliei Ardealului…măiculităă)

şi mă opresc iarăşi la Răşinari la cimitir, mitropolitul Andrei, baron de Şaguna (1809-1873) doarme lângă doi lei uriaşi, în dreapta lui mitropolitul Colan şi în stânga protop Cioran, tatăl filosofului şi Relu, fratele său….şi ajung la Sibiu…..

NU am niciun comentariu în plus de ce aceste case sunt încuiate şi părăsite şi una apartinând lui Liiceanu nu sunt dechise publicului, nu aparţin patrimoniului naţional, după atâţia ani de la moartea lor!?

Tristă Românie cum îţi preţuieşti comorile!!

iată fotografii….

casa EMIL CIORANImagine

ImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagineCabana Constantin Noica

ImagineImagineMitropoliaaaa fratee….ImagineImagineImagineImagine

Reclame

3 gânduri despre „1 mai 2012 Cioran, Goga, Noica, Şaguna….Cultura la români!

 1. „Tristă Românie cum îţi preţuieşti comorile!!”
  Cred că deseori ne luăm dorinţele drept realitate, drept normă de comportament.
  Cînd şi-a respectat România comorile?
  De fapt, pe omuld e rînd nu-l interesează în realitate asemenea lucruri, chit că, atunci cînd le prinde bine, unii fac paradă de naţionalism, respectiv laudă asemenea oameni de cultură pentrua se… peria pe ei.

  Nil mirare.

  Pe de altă parte, eu am prudenţie în a ridica statui. O fi invidia mea de gunoi neînsemnat pe lîngă genii, dar am mai şi citit cîte ceva despre lcururi nu chiar geniale făcute de respectivii. Goga, Noica, poate şi Cioran – că doar nu eu mi-am pierdut mintea în deceniul patru, scriind ce-a scris el!…

 2. Zisa reprodusă din Noica e din genul celor care dau bine, dar au totuşi mari probleme cu realitatea…
  Mie automat mi se aprinde o lampă a dubiului cînd reperez pastilele de dat gata…. Vorbele amri, sforăitoare, Dumnezeu, rot nemaipomenit pe lume etc.

  Nu ştiu dacă-s neapărat Gică cel contra, vreau doar ca lucrurile să fie văzute din toate unghiurile.
  Ce-i drept, chit că ne dăm raţionali, sîntem tare la mîna inconştientului. Care vede în alt şi negru. Mai exact, îi e de ajuns un pic de negru pentru a bascula din postura de adept al albului.
  Asta dacă nu refulează scurt orice i-ar macula fie şi un pic construcţiile albe…

 3. Noica are o vorbă, cu care-i scuza micimile din anii 60. „Viaţa a făcut pipi pe mine…”
  Or viaţa a procedat aşa pentru că el însuşi şi-a aranjat în aşa fel viaţa.
  Mi se pare fugă de responsabilitate să dai vina pe viaţă, cînd tu ai optat pentru articolele legionare din 1940, tu te-ai apucat de activităţi care ştiai că pică prost în 1956-58…

  Trec peste faptul că Dinu nu pomeneşte de o mîngîiere a Vieţii, în al patrulea deceniu, cînd putea lua de nevastă o Wendy Muston…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s