7 Seri editia de Sibiu

AUTISMUL

Autismul

publicat în  “Sapte Seri”– Editia de Sibiu  6/19 apr 2012 http://www.sapteseri.ro Afli tot ce misca!

În anul 1997 Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia cu numărul 62/139 prin care declară Ziua de 2 Aprilie: WORLD AUTISM AWARENESS DAY. Din acel an în marile oraşe ale lumii au loc acţiuni sociale, campanii publicitare, flashmob-uri, conferinţe şi noaptea clădirile publice importante sunt luminate în albastru, toate cu scopul de a atrage atenţia asupra simptomelor autismului şi a ratei alarmante, de a conştientiza instituţiile statului şi cetăţenii de rând şi de a afirma şi promova drepturile acestor copii speciali.

Anul acesta, în albastru, Casa Poporului, dar nu Primăria din Sibiu. În România deşi sunt diagnosticaţi 4.000 de copii se consideră în realitate un număr estimativ de 15.000. Săptămânal zeci de cazuri noi. Românii însă operează cu mituri, prejudecăţi, „autismul este contagios”, „copilul ăla e violent” şi discriminări „să nu vină la noi în şcoală”, „e dezmierdat, ţineţi-l acasă, femeie!”. Nu avem încă o lege a autismului, o educaţie şi cultură a cetăţeanului şi nici specializări în terapii.

 

Autismul nu este limitat la o singură regiune geografică, afectează pe oricine indiferent de gen, rasă, clasă, nivel de educaţie sau mediul de provenienţă. Este o provocare mondială ce necesită o acţiune globală.  Dar ce este de fapt?

Autismul este o tulburare pervazivă de dezvoltare ce începe încă din copilărie, înainte de 3 ani şi persistă de-a lungul întregii vieţi. Un copil cu autism este afectat în capacităţile sale de comunicare, în înţelegerea lumii cel înconjoară, în relaţionarea cu cei din jur alături de care pot fi comportamente repetitive şi interese limitate. E nevoie de terapie şi intervenţii comportamentale specializate. E nevoie de programe guvernamentale şi de înţelegere, compasiune, respect şi ajutor din partea noastră pentru ei şi pentru familiile lor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s