7 Seri editia de Sibiu

”AZI MI-AM DAT DEMISIA” sau despre Demnitate!

 ”AZI MI-AM DAT DEMISIA” sau despre Demnitate!

Mihai Copăceanu

material publicat in “Sapte Seri”- Editia de Sibiu 27 ian/ 09 febr  2012 www.sapteseri.ro  Afli tot ce misca

Sunt cuvintele unei prietene pentru care începutul anului 2012 a adus despărţirea de vechiul job şi deliberarea pentru alt job, cu totul diferit, într-un domeniu nou, pe scurt o altă provocare de viaţă.A avut această putere de a spune NU şi de a pune punct celor 14 ani de muncă neîncetată într-un sistem nu foarte performant, nici de invidiat, aşa cum este administraţia publică. Nu a plecat din laşitate, ori din eşec şi nefericire, dimpotrivă cu demnitate şi onoare, a părăsit sistemul pe care-l cunoştea cel mai bine, locul unde a dus multe lupte şi înfrângeri şi s-a avântat în mediul privat. În acea zi de ianuarie s-a trezit mai de dimineaţă la ora 5 şi şi-a rostit aceste cuvinte cu o perfectă luciditate. Rezultatul a fost surprinzător: “am simţit o pace interioară adâncă urmată de o eliberare şi o bucurie în drum spre casă”. Privea spre un viitor necunoscut dar propiu. Era Viitorul ei!  

 

 În definitiv, nu vă scriu de raportul dintre stat vs.privat ci de poziţia de demnitate pe care trebuie să o ai în viaţă, deseori, în confruntarea cu fiecare acţiune şi în faţa oricărei situaţii ambivalente şi confuze. E lecţia de a spune NU şi STOP. Gata! Imi ajunge! De a o lua de la capăt, de a pune început bun, de a te dinamiza şi redefini indiferent de domeniu, orientare şi consecinţe.  

Este demnitatea de a spune NU compromisului, NU suferinţei, NU minciunii, NU şefului ipocrit şi prietenilor profitori şi NU relaţiei amoroase îndelungate ce se dovedeşte a fi în defavoarea ta. Să nu confundăm demnitatea cu orgoliu sau cu insulta.

 Demnitatea este o atitudine morală măreaţă care se dobândeşte şi se exersează. Dar este dovadă cea mai înaltă ce caracterizează fiinţa umană supremă.

Voi fi onorat pentru fiecare om demn pe care-l voi întâlni.

Reclame

7 gânduri despre „”AZI MI-AM DAT DEMISIA” sau despre Demnitate!

 1. mersi pt comentariu. de acord. dupa cum se observa din editorial nu apare defel amintit „banii”. era doar o replica usor ironica, ce mi’a placut, dintr’un film recent a marelui Dinica.

 2. ” Demnitatea este o atitudine morală măreaţă care se dobândeşte şi se exersează. Dar este dovadă cea mai înaltă ce caracterizează fiinţa umană supremă.

  Voi fi onorat pentru fiecare om demn pe care-l voi întâlni.”

  Lucrurile sînt un pic mai nuanţate în viaţă…

  Mircea

 3. ”Demnitatea este o atitudine morală măreaţă care se dobândeşte şi se exersează. Dar este dovadă cea mai înaltă ce caracterizează fiinţa umană supremă.” – de ce cuvantul „dar” intre cele 2 propozitii? Nu ar fi fost mai corect asa: „” Demnitatea este o atitudine morală măreaţă care se dobândeşte şi se exersează. Si este dovadă cea mai înaltă ce caracterizează fiinţa umană supremă.”? – chestie de nuanta lingvistica….., neuro-lingvistica….;-)

  Imi place registrul in care scrii acum!

  Bravos, Mihai!

 4. Cat de demn te poti considera daca retributia lunara nu este satisfacatoare nici pentru un trai decent, insa iubesti munca pe care o faci , iti plac oamenii cu care lucrezi( sau marea majoritate) si mai ales esti multumit de performanta ta?
  Cat de demn te poti considera daca intr-o buna zi constati ca nu mai faci fata cheltuielilor lunare de intretinere si trebuie sa -ti gasesti o alta slujba? Sa renunti la toata satisfactia profesionala, doar pentru „a gasi ” mai multi bani?
  E atat de trist ca totul se limiteaza la bani……. Atat putintele cat si neputintele noastre…..
  Dar sunt si multe lucruri pe care le putem face fara bani, cum ar fi cautarea unui nou loc de munca, nu?
  Sa fim sanatosi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s