ARTICOLE PSIHOLOGIE

Popii si pishi’hologii patriei….

Popii si pishi’hologii patriei….

O emotie neplacuta si nepoftita, un gust amar cand in Biserica intalneam din ce in ce mai des popi si popistasi ce n’aveau nicio treaba nici cu propria slujire harica, Tainele Sacre, nici macar cu Dumnezeu cel Sfant. Narozii, machiavelicii, prostii, manuiau cadelnita ca pe’o racheta de tenis si purtau reverenda ca pe o salopeta de taranoi, ei, prestatori de servicii religioase, perfizii, bisnitari cu obiecte de cult, chiciuiri negre si relicve dubioase, inselatori, amagitori de suflete, burtosi cu barba mizerabila si oligofreni intelectual[ …]  

Partea II. Acealasi scenariu, alti actori!

Aceeasi greata am regasit’o la tagma „pishi’hologilor de Romania”. Si creste si creste. Inmultiti in ultimii ani ca soparlele dupre ploaie (mii), licentiati la zi/f.f./i.d. la zecile de facultati/catedre/profile/subcatedre suspecte de pe aiurea, din fiecare orasel de provincie, ei, carevasazica ele isi aroga drepturi de atotstiutore si atotintelepte, de specialiaste in tulburari psihice si terapii comportamentale. Le zaresti prin presa, la televiziuni ori radiouri, oferind interviuri acerbe, comentand, speculand, palavragind anapoda, grav, nu numai despre domeniul psihologie ci de orice altceva trendy. In repetate ori am sustinut ca o hartie, numita diploma de licenta, nu’ti ofera dreptul nici de practica psihologica nici legitimitatea de a indruga minciuni si erori profesionale. Taci de esti prost!!!

In tarile cu scaun la cap, psihologia ba se compara cu medicina, adica 6 ani (e.g. Norvegia), ba pentru practica libera se impune un numar de ani seriosi, de pregatire teoretica si practica clinica de te doare capu’. (Psihanaliza in Romania pare a fi unica exceptie, caci ea n’a renuntat la principiile stricte ale propriei scoli, la anii indelungati ai formarii profesionale).

                O sumedenie de cur-suri si cur-sulete, de „formari” si „specializari” in mai stiu io ce tipuri de noi „pseudo-psihoterapii” ingenioase, atragatoare, comerciale si recent scornite, impreunari intre una veche si cealalta dupa moftul si excitatia unui tinerel american nevrotic. Nesimtirea sarlatanilor consta in sumele blesfemiatoare cerute pentru cur-sulete, pentru workshop’uri si scoli de vara, iar continutul zero. Plagiatul engros, coruptia, comertul cu diplome, furtul intelectual en-detail sunt practici comune, cotidine. Recent un domn onest, organizator constiincios, mi se destainuia intristat ca mai toate cucoanele participante la o conferinta in prima zi au intrebat isteric „cand primim diplomele caci nu putem ramane pana la final?”. Contraexemplul: un psihiatru englez, la aceeasi conferinta, ma intreba la final de ce a primit diploma de participare si la ce’i va folosi. Pentru dumnealui diploma nu conta ci efectul muncii sale pro bono timp de trei zile.

Primesti anunturi, oferte, supraofere, discounturi, primesti invitatii la congrese nationale ori locale „cu participare internationala” (doar pe hartie), citesti „taxele de participare” cu bold, si curios nu regasesti nicio informatie despre program ori vorbitori (va urma..). Ce’i drept afacerile sunt profitabile caci prostii pun botu’.

In sens contrar, disciplina, deontologia, etica, morala, decenta, onestitatea intelectuala si profesionala, valoriile, raman concepte (doar concepte) necunoscute sutelor de tzatze psiholoage. Aceleasi practici comuniste intr’o alta epoca democratica.

Rusine, Rusine, Rusineee !!! Vai de noi..

Reclame

8 gânduri despre „Popii si pishi’hologii patriei….

 1. Aici,unde invat eu ,psihologia se incepe cu un minor de trei ani.Pentru a obtine o licenta in psihologia trebuie sa completezi inca o specializare de inca trei ani,dar numai in conditiile in care scorul obtinut(diferenta dintre media ta si media grupei)iti permite acest acces.Trebuie sa ai o diferenta de cel putin 25%.De exemplu anul trecut,la U de Montreal diferenta ceruta a fost de 33%.Dupa 6 ani incepi un master(daca diferenta iti permite).Dupa vreo 2,3 mastere abia indraznesti sa te gindesti la un doctorat care aici dureaza 7 ani.Ca sa intri in clinica iti trebuie5000 ore de practica.Acestea se fac in cadrul stagiilor,iar foarte bune referinte iti aduc participarea la benevolate(si inveti foarte multe)Dupa trei ani de scoala abia daca ai dreptul sa stai in aceeasi echipa multidisciplinara cu psihologul si psihiatrul,dar asta numai daca stii sa taci.Daca ai prostul obicei dea pune vreun diagnostic te-ai discreditat profesional.Exista o ierarhie care nu admite compromisuri.

 2. excelent punctat, Mihai! chiar discutam cu o prietena zilele trecute (care nu face parte din domeniul psy) si-mi spunea ca, la ora actuala, ”toate proastele” (cuvintele ei) care nu intra in alta parte, dau la Psihologie… cat de trist! Imi ramane totusi speranta ca astfel de avortoni psy nu vor ajunge sa practice vreodata in domeniul clinic serios, ci vor ramane sa sporovaiasca la televiziunile astea de 2 lei avide dupa raiting… In sens contrar, vai de pacientul al carui psihic ajunge pe mana unor astfel de incompetenti!

 3. Din păcate nu există un sistem pus la punct de evaluare a competenţelor psihologului.
  Treptele de la Copsi sunt apă de ploaie. Cunosc psihologi principali pe clinică care n-au habar DSM-ul la nivel elementar. Unde mai pui că în conducerea comisiei de clinică sunt nişte experienţialişti care combină holostica cu ştiinţa şi care fac vindecări şamanice în şedinţele de psihoterapie.

 4. Dragă Mihai,

  Mă uitam – altminteri încîntat de tratarea subiectului ales de condeier – pe un relativ recent articol CT Popescu.
  Era minunat. Descoperea răul, făţărnicia etc.
  http://www.onemagazine.ro/lifestyle/opinii/articol-8801391-pornografia-zambetului

  Exista însă o problemă, în viziunea mea.
  Nu se uita DE CE se întîmpla acel lucru.
  Cu atît mai puţin nu propunea soluţii ori măcar sfaturi de trecut mai uşor beleaua, situaţia.

  Să ne revoltăm, cred că putem toţi.
  Să fiu io sănătos cît se defulează subsemnatul pe calea asta, de cine ştie ce pumni în cap ori iritări fără putinţă de replică încasate cîndva.
  Dar cred că a privi şi din celelalte două unghiuri amintite mai sus nu strică.

  De ce s-a ajuns acolo.
  Cum e de trăit în situaia aceea, dacă nu o putem evita.

  Cu prietenie,
  Mircea

 5. Apropo de încheierea „Ruşine…” şamd.

  Eu alătur această vorbă, acest îndemn, acest sentiment de o raportare la un standard prea înalt, chestie a rîndu-i ataşată şi de un dor al celui puternic din acea ecuaţie de a freca în exces ridichea cuiva.

  Pot spune „Nu e bine”.
  Dacă punem şi înţeleptul „Cred io că…”, îi şi mai bine.

 6. Ştii ce reproşez eu – fie şi amator ba chiar mediocru în domeniu?
  Că-s dependenţi excesiv de cele citite, şi mai puţin de cele simţite.

  Cînd văd un psiholog că citează prea mult din cărţi/manuale ce nu le au cu Inconştientul (adică-s greoaie, cu clişee şamd), nu mai stau să-l ascult.

 7. De ce te referi la tagma psihologilor ca la” ELE”? Sigur sunt si reprezentanti ai „sexului tare „….
  Si… fara suparare, nu sunt vinovati cei ce isi iau diploma cu sau fara merit, ci ai celor care concep astfel de sisteme de formare profesionala (universitati fantoma, forme de invatamant nerecomandabile pentru anumite profile, stagii de practica tratate cu superficialitate……etc.)
  Coanele care apar in mass- media se afla acolo pt. ca………..una, alta si mai dau si bine pe sticla! Cei ce muncesc nu se dau rotunzi pe posturi !
  Oricum studiile iti ofera baza, suportul informational general ….experienta se capata in timp si aceasta ” meserie ” inseamna asumare de responsabilitate pentru vieti si cursul lor, pentru minti si sanatate /recuperare………
  In alta ordine de idei, cei care au studiat in strainatate este foarte clar ca sunt dezamagiti de ceea ce gasesc cand revin. Nu uitati ca aci este Romania cu tot bagajul ei de ” rufe murdare”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s