10 MARI SIBIENI

10 Mari Sibieni- SIMEON BARNUTIU (1808-1864)

Simeon BĂRNUŢIU (1808-1864)

 Simeon e carturarul, istoricul, filosoful si omul politic. Nu e sibian prin nastere ci poate prin adoptie caci a trait cativa ani la Sibiu. Incepe scoala la Bocşa/Salaj (acolo unde s’a nascut, intr’o familie saraca, unde e si ingropat) apoi pleacă la Carei. De la Carei la Blaj incumetandu’se a studia Teologia. Predă istoria si filosofia la liceul din oras. La Sibiu ajunge pentru a studia Dreptul 3 ani ca urmare a unui proces neplacut de la Blaj.

IMPORTANT:

Se implică fervent în viaţa politică românească, fiind unul dintre iniţiatorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. La Adunarea Naţională de la Blaj citeste propria „Proclamaţia către Români” (desfiintarea iobagiei, libertate nationala), unul dintre cele mai importante programe politice ale românilor transilvăneni. Este ales vicepreşedinte al comitetului revoluţionar.

În 1849 se refugiază la Viena unde’si continua studiile. În 1853 ia o pauza, apoi renunţa si se muta la Pavia înscriindu’se la Universitate si obţinând finalmente doctoratul. Revine la Viena iar de acolo la Iaşi (în 1854), la invitatia altui sibian, A. T. Laurian. La Iasi va preda vreme de zece ani logica, filosofia, pedagogia ori dreptul. Se imbolnaveste urat si doreste sa se intoarca in satul natal dar din pacate moare pe drum la 28 mai 1864, avand doar 56 de ani.

Ca semn de reunoştinţă pentru activitatea sa avută în Sibiu şi pentru aportul său în cultura românească, Facultatea de Drept din Sibiu îi poartă numele.  

A publicat lucrări variate precum studii de drept, antropologie, filosofie (inclusiv o enciclopedie şi o istorie a filosofiei), de estetică. Ex :Dreptul public al romanilor (1867), Dreptul natural privat (Iasi, 1868), Dreptul natural public (1870),

 

Reclame

3 gânduri despre „10 Mari Sibieni- SIMEON BARNUTIU (1808-1864)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s