10 MARI SIBIENI

Conrad HAAS 1509 1576

Conrad HAAS 1509 1576

10 Mari Sibieni a inclus si un nume mai vechiu. Herr Conrad Haas a fost născut în 1509 lângă Viena intr-o familie nobiliară, numita Haasenhof. Tanarul studiază la Viena si se  specializeaza în perfectarea armelor de foc, ajungând din această postură  „Zeugwart” (guard imperial) sub Ferdinand I Habsburg.

Este recunoscuta implicarea sa activa in războiul lui Ferdinand de Habsburg (fratele lui Carol Quintul, împăratul Romano – German) cu Janos Zapolya, război mai bine cunoscut drept războiul pentru Transilvania. La  42 de ani, în 1551, ajunge la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul oraşului ca şef al arsenalului imperial, puternic înzestrat de armata habsburgă. Arsenalul Sibiului, localizat şi astăzi în Cazarma Kempel din Piaţa Armelor (clădire ce a fost construită după indicaţiile lui Haas), va fi unul dintre cele mai bine dotate şi înaintate ca tehnologie militară din sud-estul Europei în acea perioadă, sub administrarea lui Haas.

La Sibiu îşi va continua studiile începute în 1529 legate de tehnologia rachetelor, redactând în oraşul nostru lucrarea sa despre rachetele în trepte. Această lucrare este astăzi considerată prima documantaţie şi tehnologizare a rachetelor, în Europa (manuscrisul a fost descoperit în 1961 în Arhivele Sibiului). Astfel, Haas, devine primul om al stiintei care enunţă principiile şi modalităţile de construcţie ale rachetelor.

Putin incapatanat, refuză să predea arsenalul lui Zapolya şi aliaţilor săi si rămâne la Sibiu şi după retragerea armatelor imperiale. Tot la la Sibiu isi va gasi sfarsitul în 1576.

Anul 2009 a fost declarat de Sibiu „Anul Conrad Haas”.

Aceasta carte a maiestriilor este schitata si alcatuita, in parte chiar inventata, de catre Conrad Haas din Dornbach in Austria din neamul celor de la Haasenhof, langa Landshut. Inceputa in anul 1529 si terminata in anul cu un numar mai putin de 70. Si sautorul cartii a fost turnator de tunuri, guard de artilerie si maistru armurier al Maiestatii Sale Imperiale Romane si Regale si de asemenea al Coroanei Ungare.”

Sfatul meu este ca lumea sa traiasca in pace, sa nu mai fie razboi; muschetele sa fie lasate neatinse sub acoperis, incat ghiulelele bombardelor sa nu mai imprastie moarte si praful de pusca sa nu mai ia foc si nici sa se umezeasca; astfel Printul va ramane cu banii si Armurierul cu viata; acesta este sfatul pe care vi-l da Conrad Haas.”

Reclame

Un gând despre „Conrad HAAS 1509 1576

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s