10 MARI SIBIENI

ION I. POPESCU SIBIU -1901-1974 -(psihiatru, promotor al psihanalizei in Romania)

             La Sibiu nu doar cultura are o istorie frumoasa ci si stiintele medicale. Psihiatrul Ion Popescu-Sibiu (studiase medicina la Iasi) a fost printre putinii promotori ai psihanalizei in Romania ‘nainte de instaurarea comunistilor cand psihanaliza a fost bine receptata mai ales in mediile medicale. De ex, pana’n ’40 s’au sustinut 10 teze de doctorat cu teme de psihanaliza, la Bucuresti.  

Ei, pentru cititori de retinut un singur amanunt. Medicul Popescu si’a scris teza de doctorat despre psihanaliza, publicata cu titlul “Doctrina lui Freud” si re’editata de sase ori (inclusiv in 2007,facsimil). Editia din 1927 a numarat 3.000 de exemplare -ceea ce reprezenta un numar impresionant pentru acea vreme. Acesta este marele merit al lui Popescu: psihanaliza in Romania.

Vestitul medic Parhon, presedintele comisiei, a acceptat sa’i scrie prefata. Iata ce zice Parhon:  “dr. Popescu-Sibiu e chemat desigur să fie unul din reprezentanţii cei mai merituoşi ai acestei noi specialitaţi la noi în tara”

Ba mai mult, in 1932 insasi institutia elitelor, Academia Romana premiaza „Doctrina lui Freud”. Totusi, Dr. Popescu-Sibiu duce o lupta grea contra stiintelor medicale profund biologizante, specifice secolului, sugerand ca fiinta umana trebuie inteleasa si din pricina Psihicului, si ca nu se poate reduce la neurocerebral si hormonal. Ceea ce nu i’a fost usor. Pledeaza pentru psihoterapie.    

Asa ca, editeaza intai Revista Romana de Psihanaliza (1935) alaturi de Constantin Vlad si fondeaza Societatea Romana de Psihopatologie si Psihoterapie (1946). Merge la Paris si sustine o conferinta despre „Practica psihoterapiei în România”.

Insa, fascinatia sa pentru psihanaliza este umbrita de condamnarea acesteia de catre regimul comunist si bineinteles si de catre Academia Romana in 1952 (iaca pozna)…

Clinic, psihanaliza devina clandestina iar Dr Popescu este marginalizat.

In final, in 1972, publica la Cluj, alaturi de V Sahleanu: “Introducere critica in Psihanaliza”

Exista cateva dovezi care sustin ca Dr Popescu:

1)   Ar fi corespondat cu insusi Sigmund Freud (corespondenta intrerupta in 1938 cand Freud paraseste Viena)

2)   Ar fi facut o analiza didactica cu Constantin Vlad

3)   l’ar fi psihanalizat pe insusi Eugen Papadima.  

In 2004, medicul Constantin Enachescu scria:

M-am apropiat de el (Popescu-Sibiu), l-am cunoscut si am constatat ca era o persoana remarcabila, cu mult umor, foarte energica, un om deschis, cu o comunicare usoara si interesanta. La un moment dat, mi-a spus: “Noi, psihiatrii, nu stim psihologie; facem anatomie patologica fara sa cunoastem anatomia normala. Lucrul acesta mi-a dat serios de gandit si, in 1966, la cinci ani dupa terminarea Facultatii de Medicina, m-am inscris la Facultatea de Filosofie, sectia Psihologie.

Istoria psihanalizei pe taram romanesc, il va pastra pentru curajul, efortul si munca sa de a integra psihanaliza printre „stiintele creierului”.

info:

Sărmăşanu-Cortez ML, Cortez P., “Dr Ion Popescu Sibiu, promotor..”Rev Med Interna Neurol Psihiatr Neurochir Dermatovenerol Neurol Psihiatr Neurochir. 1982 Oct-Dec;27(4):313-8.

Bratescu, Freud si Psihanaliza in Romania, Humanitas, 1994

Vasile  Dem. Zamfirescu, Istoria Grupului Psihanalitic, SRP, 1997

 

 

Reclame

Un gând despre „ION I. POPESCU SIBIU -1901-1974 -(psihiatru, promotor al psihanalizei in Romania)

  1. Am cunoscut urmasi din familia lui,am chiar cateva carti cu semnatura dr si teza de doctorat(cred ca e o copie)Avea o cultura imensa,citea enorm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s