10 MARI SIBIENI

Ján Levoslav BELLA (1843-1936)

Ján Levoslav BELLA (1843-1936)

 Despre compozitorul Levoslav mi’e drag sa scriu caci am locuit (vreo 4 ani) la cativa pasi apropiere de casa in care traise vreme de… 40 de ani (!!!), adica fosti vecini (Str Gral Magheru). Bine, poti locui 40 de ani langa o fiinta pe care sa n’o pretuiesti niciodata sau doar dupa moarte si poti trai doar o zi pentru a’i pastra pururi amintirea..

Dupre nume nu pare sibian, dar Sibiul l’a primit frumos. Se naste in nordul Slovaciei intr’un orasel numit Liptovský Svätý Mikulas al Imperiului Habsburgic. Providential Episcopul Ladislav il trimete la Gimnasiumul din Levoča sa studize pianul si orga. Si asa face -din 1853 pana’n 1859. La 16 ani, tanarul, avea scrisa prima messa cu acompaniament orchestral interpretata deseori in catedrala din Spiške. Isi continua activitatea de compozitor si se orienteaza spre studiul muzicii sacre la Banska Bystrica si apoi la Viena (la Pasmaneum), unde isi definitiveaza studiile universitare in Teologie (1865).   

Intors in Slovacia, din 1866, cand este hirotonit preot, Levoslav, se dedica intru totul slujirii bisericii si artei sacre. Preda muzica la seminarul teologic si 12 ani este directorul muzical al orasului Kremnica.  

Bella – Piano Sonata in B-flat minor- I Allegro energico

http://www.youtube.com/watch?v=B-d3gWgtHWU

SIBIUL anilor 1881-1921

Din 1881, pentru 40 de ani, Levoslav traieste in orasul transilvanean. Aici este Stadtskapellmeister,  ingrijindu-se de corul Hermania si de celalalt cor, al bisericii evanghelice (pana la pensia din 1921).  Apropo, renuntase mai nainte la slujirea preoteasca si se convertise la credinta evanghelica. Tot la Sibiu a predat muzica la Colegiul Brukenthal si a scris „Wienldand Fierarul” si bineintelese s’a, s’a…casatorit.  

Dupre razboiu mondial paraseste Sibiul, locuieste o vreme in capitala Austriei iar din 1928 la Bratislava unde se va prapadi la 93 de ani (25 mai ’36).

De ce e mare Levoslav?  

 

Timp de 40 de ani Levoslav si’a capatat frumoasa reputatie de dirijor si compozitor, fiind respectat nu doar de iubitorii de muzica ci si de Brams, Bulow si Joachim. Influentat de Schuman si Litz a compus muzica traditionala, muzica religioasa si muzica de camera si orchestra, muzica vocala si de pian. Ramane o emblema a miscarii nationale slovace si un reformator al muzicii sacre din sec al XIX-lea (miscarea ceciliana).   

Astazi, numele sau este purtat de un seminar din Baska Bystrica iar la Sibiu, de un hotel, adica fosta sa casa, construita in 1840 si renovata recent in 2008.

p.s. a fost comemorat chiar ieri, luni, 14 iunie, la ULBS,Sibiu de prof si compozitorul Remus Rizescu

Bella – Piano Sonata in B-flat minor- I Allegro energico

http://www.youtube.com/watch?v=B-d3gWgtHWU

 frumos, frumos…

http://www.diradido.site88.net/forum/Music/8_223644.htm

 

Reclame

Un gând despre „Ján Levoslav BELLA (1843-1936)

  1. Mă surprinde cât se poate de plăcut faptul de a descoperi date de spre un compozitor despre care – cu ruşine mărturisesc – nu am auzit până azi! Dar maibine mai târziu decât deloc!… Mulţumesc!

    Cu stimă, prof. Şt. Lupu, Brăila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s